Jsem psychická zrůda. Necítím nic hezkého ve svém nitru, ale takhle jste si mě vytvořili vy. Teda spíš znetvořili. Někdo je jako kvíteček a přesto dokáže všechno rozdupat. Můj obraz je rozmazaný. Rozmazaný, ale přesto vzhlíží celkem dobře. Všude je cítit vzduch vanilky. A víte, co to znamená? To znamená pomstu.

Já se nemstím, nejsem mstivý člověk, ale cítím to ve vzduchu. Něco se stane. Ale z čí strany to bude, netuším… Dobře si rozmyslete, na který konec barikády se postavíte. Ke mě nebo k nim? Já mám svět s sebou, tady v tašce, jsou to puzzle, které stačí jenom poskládat, může mi k tomu někdo pomoci? Ty částečky jsou dost malé. Samotné by mi to trvalo strašně dlouho. Neslibuji ani peklo ani nebe. Ale když bude třeba, umím to obojí zařídit.

Dělejte si, co chcete. Ale nalevo je lépe. Už se blíží cíl. Už je skoro hmatatelný a všude kolem ta vanilka. Voní a mě to těší. Jsem závislá na změně. Bez ní bych zemřela. Veškeré revolucionáři a jim podobní se každou chvíli zasluhují o mojí resurekci, o zmrtvýchvstání, které si zasloužím. A pak třeba o mrtvýchvstání, probuzení mých přátel, kteří se utopili v krvi, když padal sníh.

Jedna mrtvolka vedle mě pokuřuje. Cítím ovocný tabák, je mi z toho zle. Je mrtvá a ani se neodváží dát si něco lepšího. Vytahuju svůj a nabízím jí ho, jen si dej, dej si se mnou.  A přitom asi nemám šanci jí přesvědčit.  Mrtví mají vlastní rozum.  Který občas za nic nestojí. Vyfoukne ovocný kouř a usmívá se.

Vyfukuje s takovou intenzitou, že jí vypadává plíce. Sehla jsem se k zemi a podala jsem jí tu věc. Usmívá se na mě, se slovy, kolik už jich mám. S někým si mě plete. Nejsem ďábel, který by lidi sváděl na špatnou stranu. Já je svádím na tu dobrou, ale oni to nechápou, nechápu, nechápou a nechtějí k sakru pochopit.

Co vidíte, když zavřete oči? Je to snad tma? Není to tma. I přes zavřené oči probleskuje světlo, stejně jako přes zmařený život, udělejte krok vpřed, já pomůžu vám a vy pomůžete mě! Může být všechno stejné, tak jako dřív? Může? Nevím, teď ještě nevím.  Osud tuhle kapitolu ještě nedopsal. Budu mu pomáhat jak jen to půjde, ale všechno není tak jednoduché, jak se zdá. Jsem rozmazaná, ale nejsem mrtvá ani poražená. Zatím ne.

Creative Commons License
Except where otherwise noted, the content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.